Vermogen-beleggen-sparen-lenen

Vermogen-beleggen-sparen-lenen

Heb je geld over? Heb je meer op je (spaar)rekening staan dan leningen afgesloten? Dan heb je een positief vermogen. Zijn je schulden juist hoger dan jouw geldsaldo dan heb je een negatief vermogen.

 

Geld kun je beleggen, sparen of lenen. Heb je een positief vermogen dan kun je dat gaan sparen of beleggen. Heb je een negatief vermogen dan leen je geld. Je vermogen heeft invloed op je huidige en toekomstige financiële situatie. Door te sparen of te lenen zal je situatie veranderen.  Door te gaan sparen kun je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken. Door te lenen kun je nu een auto kopen of je dagelijkse boodschappen betalen.

 

Maar waar kun je het beste sparen of lenen en waarin kun je beleggen?

Wij helpen je graag bij deze belangrijke beslissingen.  Een aantal vragen die wij kunnen beantwoorden zijn:

  1. Waar krijg ik een goede rente?
  2. Wat zijn de risico’s  van lenen?
  3. Waar kan ik mijn geld in beleggen; wat past bij mij?
  4. Hoeveel spaargeld moet ik achter de hand hebben?
  5. Moet ik apart sparen voor de studie van mijn kinderen?
  6. Heb ik voldoende pensioen opgebouwd?
  7. Kan ik ook banksparen en wat zijn de belastingvoordelen?
  8. Hoeveel leningen heb ik en hoe kom ik daarvan af?

 

Denk bijvoorbeeld aan de vraag of je moet lenen of eerst sparen.

Vraag je eerst af hoeveel leningen je al hebt en waarvoor je gaat lenen.

Heb je al veel leningen dan lijkt het niet verstandig nog een lening af te sluiten. Leen je om iets aan te schaffen, vraag je dan af hoelang je moet gaan sparen om hetzelfde aan te schaffen. Heb je het product echt nu nodig of kun je wachten totdat je het aanschafbedrag gespaard hebt?

 

Een andere vraag: heb ik voldoende pensioen opgebouwd? Je hebt bij verschillende werkgevers gewerkt en je weet eigenlijk niet of je pensioen hebt opgebouwd bij elke werkgever.  Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Is er een pensioentekort of wil je verschillende pensioenen samenvoegen (de waarde overdragen) dan adviseren wij je hier graag over. Neem contact met ons op of bekijk eerst de tarieven.