Trouwen of geregistreerd partnerschap

Trouwen of geregistreerd  partnerschap

Samen met je partner besluit je om samen verder door het leven te gaan in voor- en tegenspoed. Dat leg je dan officieel vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Door het officieel vastleggen ontstaan een aantal rechten en plichten. Onder andere de plicht om elkaar te onderhouden en voor het erfrecht ontstaan ook een aantal rechten.

Een recht is ook om elkaars achternaam te mogen gebruiken. In officiële documenten behoudt je altijd je eigen naam. Bijv.  Paspoort, legitimatiebewijs.

Voor een aantal verplichtingen heb je toestemming van elkaar nodig. Denk hier bijvoorbeeld aan het kopen of verkopen van het huis. Of een koop op afbetaling.

Volgens het uitgangspunt van de wet deel je door het huwelijk direct alle goederen met elkaar. Wil je dat niet of wil je dat voorkomen, dan dien je hiervoor naar de notaris te gaan. Door het opmaken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapvoorwaarden kun je er voor zorgen dat ieder zijn eigen bezittingen houdt. Een speciale punt van aandacht kan zijn om na te denken over de rechten van pensioen in huwelijkse voorwaarden.  Let op: om het  onderscheidt  van huwelijkse voorwaarden ten opzichte van gemeenschap van goederen in stand te houden is het van belang is om minimaal jaarlijks een lijst op te stellen van elkaars bezittingen en schulden.

 

Door het huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaat ook het recht op elkaars bezit, want de wet regelt dat je elkaars erfgenaam wordt. Ook is het van belang om het huwelijk of geregistreerd partnerschap te melden bij elkaars pensioenuitvoerder.  Door de opbouw van de ouderdomsvoorziening en het recht op een partnervoorziening is in sommige regelingen alleen van toepassing als er een melding heeft plaatsgevonden.

 

Samenwonen

Wil je samenwonen zonder dat de afspraken officieel vast worden gelegd in bijvoorbeeld een samenlevingscontract dan zijn er over en weer  geen rechten als het gaat om de plicht om elkaar te onderhouden, maar er is ook geen recht op alimentatie of erfenis. Samenwonen is wel dat er na een bepaalde periode rechten of plichten ontstaan als het gaat om uitkeringen  en of belastingzaken. Zo ben je na 6 maanden samenwonen voor de belastingdienst elkaars fiscale partner. Wil je ook aanspraak kunnen maken op de rechten uit de pensioenregeling dan dien je dat door te geven aan de pensioenuitvoerder.

 

Scheiden

Als je relatie niet zo loopt als dat je had gehoopt  en je besluit uit elkaar te gaan dan zijn er nog al wat consequenties.

 

Allereerst is het van belang als er kinderen geboren zijn dat hiervoor een goed ouderschapsplan voor wordt vastgesteld. Om toestemming van de rechtbank te krijgen is dat een essentiële voorwaarde. Naast een dergelijk plan is een eerlijke verdeling van de bezittingen, de hoogte van alimentatie en pensioenverdeling. De heer Anton Reitsema van Pensioendesk Groningen is naast pensioenspecialist ook werkzaam als mediator ( 06-52085683) om de afspraken in goed overleg met elkaar vast te stellen.