Advisering kost geld?!
01
mei
2013

Advies over financiële producten van een assurantie-adviseur of andere financiële instelling is niet gratis.

Als klant ga je dat merken. Per 1 januari 2013 ontvangen financiële dienstverleners geen provisie/beloning meer van de verzekeraar of bank waar zij een verzekering afsluiten. Dit was altijd wel zo. Deze provisie/beloning was voldoende om het financiële product te leveren en ook later advies te geven aan de klant over andere financiële vragen.

Nu is dat anders. Wanneer je een verzekering, lening of hypotheek wilt afsluiten of ander financieel advies wenst zal je daarvoor moeten betalen. Hiervoor zijn verschillende tarieven in de markt: Een vaste prijs per advies, een uurtarief of een tarief per maand middels een abonnement.

Een toezichthouder op de financiële instellingen, de AFM, heeft ook verplicht gesteld dat voordat er een advies aan een klant wordt gegeven een adviseur eerst weet wie de klant is. Eerst moet een klantprofiel vastgesteld worden. Dit houdt in dat er veel financiële gegevens verzameld en geanalyseerd moeten worden. Ook deze uren zal een adviseur bij jou in rekening gaan brengen.

Fertuut.nl heeft hiervoor een goede oplossing. Houdt zelf uw gegevens bij en Fertuut analyseert deze en stelt een klantprofiel op. Kijk op MijnFinancieelPaspoort voor meer informatie hierover.

Doel van deze verandering is de tarieven meer transparant te maken. Inzicht voor de klant wat een product/advies kost. De provisie/beloning die vroeger door de verzekeraar/bank werd uitbetaald wordt nu niet meer ingehouden als kosten op een verzekering. Je verzekering wordt dus of meer waard of de premie is lager.

Wat ga jij doen? Betalen voor advies of de informatie op internet verzamelen?

  • 329775 View
  • Reacties op "Advisering kost geld?!"
    1. Jesse schreef:

      Ik zal zeker eerst op internet kijken en mijn familie raadplegen. Toch vind ik het wel een goed gevoel wanneer mijn financieel adviseur over mijn schouder meekijkt en mijn keuze bevestigd.

    Schrijf jouw reactie